Slatinska banja

Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Od Čačka je udaljena 17 km. Banjom protiče banjska reka – Daćinac na kojoj se nalazi termalna zona, gde su i termalni izvori lekovite mineralne vode. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.

Vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Čine je sledeći elementi: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Ovo je samo informativna analiza, jer je za kompletniju analizu potrebno više od 1 l vode (3-5 l), kako bi na osnovu potpunije analize Slatinska banja došla u red sumpornih lekovitih voda. Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji.

Temperatura mineralne vode Slatinske banje iznosi 16,8°C. Slatinska Banja se preporučuje za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.

U blizini Slatinske Banje nalazi se nepokretno kulturno dobro Seoski čardak, koji je proglašen za spomenik kulture, zaštićena stabla starog hrasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *