Planina Zlatar

Zlatar planina smeštena je u jugo-zapadnoj Srbiji, na svega 4km od Nove Varoši, 35km od Priboja i 280 km od Beograda.

I na ovom mestu priroda je bila velikodušna i darovala Zlatar takvim bogatstvima koja su učinila da on decenijama bude jedno od posećenijih domaćih turističkih mesta, a svakako da sa razvojem turističke ponude raste i broj turista. Dovoljno je reći da je Zlatar planina okružena rekama Lim, Uvac i Bistrica, da ima najveći broj sunčanih dana, čak 285 u godini, da nudi šetnju planinskim šumama, livadama ili jezerima u blizini, pa da vam samo delom opišemo šta vas očekuje kada dođete na Zlatar.

Planina Zlatar bogata je ponajviše šumama omorike, smreče ili breze, kao i hektarima livadskih prostanstava koji će vam omogućiti šetnju na čistom i svežem planinskom vazduhu. Pešačke staze su obeležene, a najviši vrh je Golo brdo na 1.627m nadmorske visine. Predlažemo da do vrha dođete pešaka zbog pogleda koji vas na vrhu očekuje. Za one koji više vole hladnije doba godine Zlatar poseduje i tri ski staze, dve su namenjene odraslima, dužine 800 i 1000 metara a jedna namenjena deci. Zlatar će svakako zadovoljiti i zahteve onih turista koji vole lov, jer je na ovoj planini organizovan lov visoke i niske divljači.

Ukoliko poželite da obiđete okolinu Zlatara, svakako treba obići tri veštačka jezera u blizini, Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko ili neku od crkava i manastira u blizini. Sa srednjom godišnjom temperaturom od 17°C, svežim letima, blagim zimama, vazduhom bogatim ozonom i mogućnostima kakve smo vam upravo naveli Zlatar je namenjen pacijentima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, bolesti arterijskg krvnog pritiska, anemije, bronhitisa i svakako onima koji žele da održe dobro zdravlje i formu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *