Manastir Stjenik

Manastir Stjenik, je muški manastir manastir SPC Eparhije žičke i nalazi a pod planinom Jelicom, ispod brda Stjenik, u selu Banjica nedaleko od Čačka. Krsna slava i sabor manastira je Ivandan. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture

Po predanju manastir su podigla braća Mrnjavčevići pre Maričke bitke (1371.god.), u kojoj su poginuli. Posvećen je rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Sadašnji hram sagrađen je 1802. godine, na molbu čačanskih i požeških kmetova upućenu beogradskom veziru, da obnovi stari koji je izgoreo. Podignuta crkva je skromnih dimenzija i arhitekture, skoro bez ikakvih ukrasa.

U manastiru se čuvaju mošti Sv. Jovana Stjeničkog, koga su Turci posekli 1802. godine. U blizini, ispod velike stene (u kojoj se nalaze pećine koje su, pretpostavlja se, služile kao isposnice, jer čitavo područje ima dugu monašku tradiciju), izbija jako vrelo. Narod veruje da je vrlo lekovito. Starešine manastira Stjenika bili su: Julijana Bajić (1906—2002) i sadašnji iguman Pajsije Šljivić od 2002. do danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *