Kućica na Drini

Drvena kućica na izolovanoj steni usred reke Drine nalazi se na 2 km od centra grada Bajina Bašta, a 15 km od mesta Perućac koje je najpoznatije po hidroelektrani “Bajina Bašta”, odnosno po veštačkom jezeru Perućac koje je napravljeno zarad ove hidroelektrane 1966. godine.
Nastanak kućice vezuje se za leto daleke 1968. godine. Grupa bajinobaštanskih dečaka napravili su mesto za odmor na steni od dasaka od obližnje srušene šupe i kako bi se zaštitili od sunca, i tada je ideja rođena. Nabujala Drina iste jeseni odnela je daske sa stene, ali je ideja ostala.

Sledeće godine, u leto 1969. godine izgrađena je prva kućica na steni. Materijal je do stene prevožen čamcima i kajacima, veći komadi su spuštani u vodu nekoliko kilometara uzvodno, a zatim su hvatani, izvlačeni iz vode i donošeni na stenu. Tako je počela priča o kućici na steni koja traje dugi niz godina.

Svojim vodostajima Drina je plavila, rušila i odnosila kućicu više puta. Međutim, ona je uvek popravljana ili je podizana nova. U decembru 1999. godine Drina je po peti put odnela kućicu.

Na obnovu kućice se čekalo sve do 2005. godine. Po šesti put je obnovljena kada su na stenčici izlivene dve stabilne betonske grede kao čvrsta osnova za postavljanje drvenog objekta.

Nakon velike poplave u decembru 2010. godine moćna Drina je ponovo skinula kućicu sa stene.

Od 2011. godine kućica ponovo krasi reku Drinu i stoji kao prepoznatljiv simbol Bajine Bašte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *