Crkve Požeškog kraja

Crkva Sv. Tri Jerarha se nalazi nedaleko od centra grada, uz reku Skrapež. Arhitekta je Ljubiša Folić iz Beograda, a zidana je od aprila 2002. kada su počeli zemljani radovi, a temelji osvećeni 11. avgusta 2002. Temelje su osveštali vladika Atanasije Jevtić i vladika Grigorije Durić. Crkva dominira svojom veličinom i lepotom. Dužina Crkve je 42m, širina 22m, a visina 28m. Površina poda 568m2 + galerija oko 200 m2.

Crkva  Svetog  cara  Konstantina  i  carice  Jelene  u  Požegi  je  podignuta  1833. godine.  Glavni arhiktekta je ruski  emigrant Vasilije  Akurosov.  lzgrađena  je  od  armiranog  betona. Životpis  je  radio  Đorđe  Zografski  sa sinovima Jovanom  i Milovanom iz Velesa. lkone je slikao akademski slikar Nikola lvkovic iz  Novog Sada. Stanovi za  svestenike su  sagrađeni  1950. godine, zvonik  i  kancelarije  1960.  godine,  a trpezarija  za  narod  jedna  od  prvih  i  najvećih  u  eparhiji  Žičkoj  1966. godine. Crkva  se  nalazi u samom centru  grada, živopisna je,  uređena  i sa  lepim crkvenim dvorištem.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja nalazi se na 7. kilometru od Požege. Sagrađena je 1705. godine i jedna je od najstarijih, ali i najmanjih u Srbiji. Crkva je posvećena Rođenju Svetog Jovana Krstitelja i sigurno je najveća znamenitost u Gorobilju. Nakon seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine, novodoseljeno stanovništvo na ovom prostoru zateklo je pust kraj, bez crkve. Da bi crkva bila što neupadljivija nije bila izdignuta od zemlje, a vrata su bila vrlo niska. Prema predanju neimenovani spahija postavio je Srbima uslov da “crkva ne bude veća od obora”. Tako je crkva i podignuta u šumi, da ne bi bila Turcima upadljiva. Ipak, dva puta je bila paljena od strane istih. Ikone su slikane u nekoliko faza. Ornamentalne motive srećemo jedino u unutrašnjosti crkve. Prekrivena je šindrom i ukrašena obojenim trakastim šarama. Konstrukciju hrama čine hrastova brvna debljine 12 cm, koja su na krajevima spojena u ćert. Dužina crkve je 9,9 metara, a širina 4,5 metara. Ikonostas su slikali zograf iz Negrišora (Dragačevo) Janko Mihailović Moler i njegov sin Sreten Protić- Molerović 1833. godine. Crkva je temeljno obnovljena, prepokrivena šindrom, a pored nje izgrađena je nova drvena zvonara.

Manastir Svetog Đorđa u selu Godovik, na 8 km od Požege, podignut je pored izvorišnog kraškog vrela Godovičke reke. Prema predanju izgrađen je kada i crkva svetog Ahilija u Arilju u 14. veku i bio je metoh prvobit nog Ariljskog manastira. Rušen je i obnavljan više puta, a poslednji put se obnavlja 1985. godine na zalaganje Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Od 1997. godine je u funkciji, ali kao crkva.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice sagrađena je 1374. godine. Nalazi se na 6-om kilometru od Požege u selu Prilipac i zadužbina je kneza Lazara. Selo i crkva vezani su za priču o sukobu velikaša Nikole Altomanovića, poznatog u istoriji kao nasilnik i Lazara Hrebeljanovića. Na brdu gde je crkva podignuta njih dvojica su se sastali 1372. godine sa naoružanom pratnjom radi pregovora o teritorijama. Tom prilikom na prevaru Nikolini ljudi su pokušali da ubiju Lazara. Zahvaljujući zlatnom krstu koji je nosio na grudima rana nije bila smrtonosna. Godinu dana kasnije na istom tom brdu gde je ruka majke Božije pomerila krst pod smrtonosni udarac, zida njoj posvećen hram.

Likovna kolonija Prilipac, već po tradiciji slikarska kolonija se održava svake godine na Malu Gospojinu (21. septembar) u crkvi Rođenja presvete Bogorodice, u selu Prilipac, nedaleko od Požege. Otvaranje manifestacije prati bogat kulturno-umetnički program u dvorištu crkve. Živopisna i očuvana priroda ovog sela velika je inspiracija za mnoge umetnike i vajare iz Srbije, koji posećuju ovu manifestaciju i stvatraju lepa umetnička dela. Ova manifestacija traje 7 dana. Umetnici se smeste u konaku crkve i narednih 7 dana slikaju okolne seoske pejzaže i portrete, a nakon završetka manifestacije, svoja dela poklanjaju crkvi koja poseduje.

Izvor: Turistička organizacija Požega

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *