Savindan u Glumačkoj školi

Kategorija: Požega Objavljeno sreda, 29 januar 2020 Autor ZapadnaSrbija

Čim se iz naših gradova zađe prema selima, tu se dobri običaji i znanje o svom rodu podrazumevaju. U selu Glumač nadomak Požege četrnaestoro đaka Osnovne škole "Milorad Bondžulić", a samo ih je toliko preostalo u nekada velikoj školi, obeležili su slavu Svetog Savu. Bio je to najlepši povod da požeška kompanija "Grafos" i Fond humanosti "Večernjih novosti" ovim školarcima poklone knjige i da sa njima, roditeljima i ovdašnjim sveštenstvom lome slavski kolač uz podsećanja, pesme i priče o prvom srpskom prosvetitelju.

Na vratima škole, dočekao nas je Petar Radojević, osam godina đak, potom još 25 učitelj u Glumču, a danas penzioner. U rukama drži letopis, ogromnu knjigu u koju je upisao i uneo sve što je za ovu školu važno.

 

- Pre pola veka imali smo 320, a danas samo 14 đaka - kaže Radojević. - U ovoj školi su se još od 1895. opismenjavala deca iz Glumča, Otnja i Vranjana. Danas roditelji više vole da decu voze u Požegu, a to je pogrešno i posledice se vide. Naše je da se borimo i da ljude pozovemo da razmisle bolje, jer bez škole neće biti ni ovog sela.

Dve učiteljice, Radosava Todorović i Olgica Dragović, uz domara Zdravka Nikitovića, drže školu u životu. Da bi u tome uspeli, nađu im se kad god nešto treba popraviti i urediti meštani Velizar Anđelić, predsednik Mesne zajednice Branko Mijajlović i roditelji mališana. I tako škola opstaje.

Posle svetosavske priredbe koju su školarci priredili, Miroslav Mićović, vlasnik "Grafosa", obradovao je decu knjigama i prigodnim poklonima.

- Mislim da su porodične firme važne za ukupan društveni život jer se u njima gaji osećaj za prave vrednosti - naglasio je Mićović. - Ne može se zamisliti lepši dan od toga da sa decom slavite školsku slavu Svetog Savu. Još više nas raduje što smo ovde sa Kompanijom "Novosti", našim pouzdanim i velikim partnerom.

Usledili su razgovori o požeškom selu Glumač, o ovdašnjem pesniku iz srpskih antologija Momčilu Tešiću, autoru čuvene dečje pesme "Lek" ("Razbole se lisica"), o nekadašnjem učitelju Sretenu Lazareviću koji je opisan u knjizi Stevana Sremca "Limunacija na selu", kao i o ovdašnjim logorašima poput Ratomira Vukićevića, streljanog na Banjici 1944. godine...

GLUMAČKA ŠKOLA

KADA su deca na kraju priredbe, koju su pripremali ozbiljno i vredno, nagrađena aplauzima za recitatorsko i pripovedačko umeće, rečeno nam je da se to podrazumeva. Kažu u šali: "Ipak smo mi glumačka škola".

Ceo tekst pročitajte na sajtu Večernje Novosti...
Izvor/slika: Večernje Novosti / N. Janković