Takmičenje u vuči balvana

Kategorija: Zlatibor Objavljeno nedelja, 17 oktobar 2021 Autor ZapadnaSrbija

U podnožiju Murtenice nalazi se selo Bjela Reka. Najmlađe selo Srbije sa oko 280 žitelja, a prosečna starost od 40-ak godina. U Gornjoj Beloj Reci održan je nesvakidašnje takmičenje, vuče balvana od čak 1.7 kubika sa volovima. Takmičenje je podeljeno u dve kategorije laku i tešku. Nagrade za najuspešnije su dobili u lakoj kategoriji  Žunić Miljko prvo mesto, Drasković Miloš drugo mesto i Žunić MIlan treće. Kod teške kategorije najbolji je bio Žunić Milan, na drugoj poziciji je Lečić Slobodan a treće mesto zauzima Milićević Milojko.

Ova zanimljiva manifestacija verujemo da će tradicionalno da se održava u ovom kraju narednih godina i da ćemo rado dolaziti i pratiti ovo zanimljivo takmičenje...

Murtenica je najveći masiv planine Zlatibor proizilazi iz manjeg ali poznatijeg zlatiborskog masiva Čigota,obuhvata jugo-istočni deo Zlatibora pruža se od Borove glave. Murtenička oblast je teritorija od Čigote do reke Uvac. Pokrivena je borovom i brezovom šumom, to je ujedno i najšumovitiji deo Zlatibora u podnožju Murtenice su zlatiborska sela Ljubiš, Negbina, Draglica, Jasenovo, Kućane, Burađa i Bijela Rijeka (Gornja i Donja). Najviši vrh Murtenice je Brijač sa 1480 m nadmorske visine koji je drugi vrh Zlatibora po visini posle Tornika. Murtenicu nazivaju još i Gornji Zlatibor.

 

Dobroselica i Tavničko jezero